Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Vognmandsvirksomheds ophævelse af transportkontrakter var uberettiget

Bech Bruun
20/02/2019
Vognmandsvirksomheds ophævelse af transportkontrakter var uberettiget
Bech Bruun logo
Sø- og Handelsretten har den 31. januar 2019 afsagt dom i en sag om berettigelsen af en ophævelse af to transportkontrakter mellem vognmandsvirksomheden Dreams Trans EOOD (Dreams Trans) og HCS A/S Transport og Spedition (HCS). Årsagerne til Dreams Trans ophævelser var henholdsvis HCS’ påståede betalingsmisligholdelse samt en forhøjelse af transportørernes udgift til CMR-forsikring. Retten fandt i begge tilfælde, at Dreams Trans ikke var berettiget til at hæve kontrakterne.

Den bulgarske vognmandsvirksomhed Dreams Trans indgik den 13. november 2015 to transportaftaler med den danske speditions- og transportvirksomhed HCS om transportkørsel. Dreams Trans ophævede senere kontrakt 1 i september 2016 og kontrakt 2 i januar 2017 med henvisning til, at HCS var i betalingsmisligholdelse og en ikke uvæsentlig forhøjelse af speditørens CMR-ansvarsforsikring.


Ophævelse af kontrakt 1


Den første kontrakt angik fragt mellem Sverige og Europa. I henhold til denne aftale var det alene en betingelse for Dreams Trans for at få betaling for transporterne, at HCS modtog de relevante CMR-fragtbreve. Det fremgik imidlertid ikke af kontrakten, at CMR-fragtbrevene også skulle være påført det relevante bookingnummer for den enkelte transport. Det fremgik derimod af de ”loading instructions” og kreditnotaer, der efterfølgende var udstedt til Dreams Trans.

Da Dreams Trans fakturerede sine kørsler, kunne det konstateres, at bookingnumrene var forkerte. Dreams Trans modtog som konsekvens heraf ikke betaling fra HCS. Dreams Trans rykkede i juli, august og september 2016 HCS for den manglende betaling af de i alt 10 transporter. HCS svarede efter nogen tid, at betalingerne alene kunne frigives mod det korrekte bookingnummer, som dog aldrig blev eftersendt af Dreams Trans.

Da Dreams Trans ikke fremsendte de efterlyste bookingnumre, og derfor fortsat ikke modtog betaling fra HCS, ophævede Dreams Trans i september 2016 transportaftalen med henvisning til, at HCS’ manglende betaling var en misligholdelse af parternes aftale.


Ophævelse af kontrakt 2


Den anden kontrakt angik fragt mellem Danmark og Europa. Konkret havde HCS for denne aftale den 30. december 2016 meddelt, at HCS’ CMR-ansvarsforsikringspræmie ville stige fra 0,5 procent til 0,7 procent af fragtbeløbet fra den 1. januar 2017. Dreams Trans gjorde gældende, at stigningen på 0,2 procent, der konkret svarede til en yderligere præmiebetaling på 1.500 euro p.a., var væsentlig og dermed berettigede til ophævelse af kontrakten uden at iagttage kontraktens opsigelsesvarsel.

HCS bestred dette synspunkt og fandt ikke, at forhøjelsen af præmiebetalingen var en væsentlig ændring, der berettigede til en ophævelse af transportaftalen.

Som konsekvens af de – efter HCS’ opfattelse – uberettigede ophævelser, pålagde HCS Dreams Trans at betale en samlet konventionalbod på 25.559,85 euro, svarende til ca. 200.000 kr., da Dreams Trans ikke havde iagttaget kontrakternes opsigelsesvarsel på fire måneder. Heroverfor gjorde Dreams Trans gældende, at kontrakternes konventionalbod – berettiget ophævelse eller ej – måtte tilsidesættes som et urimeligt aftalevilkår efter aftalelovens § 36.


Sø- og Handelsrettens afgørelse


For så vidt angår ophævelsen af kontrakt 1 gjorde Dreams Trans i sagen gældende, at der ikke var hjemmel i aftalen til at tilbageholde betaling med henvisning til forholdet vedrørende bookingnumrene. Det forhold, at betingelsen fremgik af efterfølgende ”loading instructions” og kreditnotaer, ændrede ikke herpå. Heroverfor gjorde HCS gældende, at de forkerte bookingnumre under alle omstændigheder havde medført, at fragtbrevene og bookingnumrene ikke kunne matches i HCS’ elektroniske system, og der derfor ikke kunne ske betaling. Desuden mente HCS, at den manglende betaling ikke udgjorde en væsentlig misligholdelse.

Sø- og Handelsretten fandt, at det var nødvendigt for HCS at få oplyst bookingnumrene for at kunne gennemføre betalingen, og det var Dreams Trans – også selvom det først fremgik af efterfølgende dokumenter udvekslet mellem parterne – bekendt med.

For så vidt angik ophævelsen af kontrakt 2, fandt retten, at en forsikringspræmiestigning på 0,2 procent i det konkrete tilfælde ikke var væsentlig og dermed ikke berettigede Dreams Trans til at ophæve kontrakten.

Da Dreams Trans ophævelser derfor var uberettigede, var HCS berettiget til at lade Dreams Trans ifalde en konventionalbod, der i øvrigt ikke kunne anses for at være urimelig efter aftalelovens § 36.


Bech-Bruuns kommentarer


Dommen illustrerer først og fremmest rækkevidden af stiltiende aftaler, herunder aftaletillæg, i erhvervsforhold. Konkret fandt retten, at det forhold, at Dreams Trans adskillige gange havde modtaget ”loading instructions” og efterfølgende kreditnotaer, hvoraf det fremgik, at CMR-fragtbrevene skulle være påført korrekt bookingnummer, var tilstrækkeligt til at finde det aftalt, også selvom det ikke fremgik af kontrakten. Det fandtes derfor bevist, at Dreams Trans var bekendt med vilkåret for at kunne modtage betaling fra HCS.

I tillæg til ovenstående er dommen også yderligere et eksempel på, at der i aftaleforhold mellem erhvervsdrivende skal relativt meget til, før en domstol vil sidesætte et kontraktvilkår som urimeligt efter aftalelovens § 36. Dette er i overensstemmelse med praksis på området. Aftaleparterne har her samme styrkeforhold, og der er derfor ikke samme hensyn at tage til den part, for hvem aftalevilkåret konkret måtte vise sig at være ugunstigt.

 

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Bruger du Contract Management strategisk?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Bruger du Contract Management strategisk?
Hvordan bruger du contract management strategisk i din forretning? Hvorfor er det vigtigt, når vi oplever globale pandemier og den verserende krig i Europa?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
En bæredygtig fremtid: producenter tager ansvar for emballageaffald
En bæredygtig fremtid: producenter tager ansvar for emballageaffald
19/03/2024
EU-ret, E-handel og markedsføring, Kontraktret
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
21/03/2024
Transportret, EU-ret
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
02/04/2024
Compliance, Energi og forsyning, Transportret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted