Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Optagelse af samtale med arbejdsgiver var grov misligholdelse

Bech Bruun
04/09/2018
Optagelse af samtale med arbejdsgiver var grov misligholdelse
Østre Landsret har i en nyere dom fastslået, at det var en grov misligholdelse, at en medarbejder i skjul havde optaget en samtale med arbejdsgiveren.


Sagen drejede sig om et festligt forløb i en virksomhed, hvor en medarbejder under et møde den 11. oktober 2016 i vrede over et lønspørgsmål havde kastet en PC-mus efter direktøren, hvorefter virksomhedens bogholder skrev følgende til medarbejderen:

”Efter dagens hændelse hvor du kastede et objekt efter indehaveren og efterfølgende forlod arbejdspladsen før normal arbejdstids ophør, betragter [virksomheden] derfor dit ansættelsesforhold hos [virksomheden] for ophørt d.d. efter eget valg (…)”.

De følgende dage korresponderede parterne om det passerede, men begge parter fastholdt deres synspunkter. Den 24. oktober 2016 skrev virksomhedens advokat til medarbejderen, at medarbejderens ansættelsesforhold blev ophævet under henvisning til, at medarbejderen ulovligt havde forladt arbejdsstedet.

Virksomheden blev den 26. januar 2017 bekendt med, at medarbejderen under mødet den 11. oktober 2016 havde foretaget en lydoptagelse af parternes samtale. Under henvisning til denne lydoptagelse ophævede virksomheden ved skrivelse af 27. januar 2017 atter medarbejderens ansættelsesforhold. Ophævelsen fandt sted med virkning fra optagelsesdagen.


Grov misligholdelse gange to


Spørgsmålet for landsretten var, om der var sket bortvisning ved bogholderens e-mail, og hvis det ikke var tilfældet, om medarbejderen ved at foranstalte lydoptagelsen havde misligholdt ansættelsesforholdet.

Landsretten fandt, at bogholderens e-mail ikke kunne udlægges som en bortvisning da:

”(…) [virksomhedens] mail efter sin ordlyd og i lyset af det, der var passeret i forbindelse med mødet samme dag [11. oktober 2016], ikke opfyldte kravene til en erklæring om bortvisning. [Virksomheden] kan derfor ikke anses for at have bortvist [medarbejderen] ved mailen af 11. oktober 2016.”

Landsretten fandt til gengæld, at lydoptagelsen af mødet den 11. oktober 2016 – der skete uden, at medarbejderen forudgående havde oplyst virksomhedens direktør eller de øvrige mødedeltagere om, at mødet blev optaget – var en grov misligholdelse af loyalitetspligten, der havde berettiget virksomheden til at bortvise medarbejderen.

Landsretten lagde til grund, at virksomheden først blev gjort bekendt med lydoptagelsens indhold, da medarbejderens advokat den 26. januar 2017 fremlagde en udskrift af optagelsen i forbindelse med sagens behandling for byretten.

Landsretten lagde vægt på, at lydoptagelsen skete uden at medarbejderen forudgående havde oplyst arbejdsgiveren og de øvrige mødedeltagere om, at mødet blev optaget. Landsretten udtalte herom:

”[Medarbejderens] lydoptagelse af mødet den 11. oktober 2016 skete uden, at han forudgående havde oplyst [direktøren] og de øvrige mødedeltagere om, at mødet blev optaget. Optagelsen må derfor anses for en grov misligholdelse af den loyalitetspligt, der fulgte af ansættelsesforholdet, og som berettigede [virksomheden] til at bortvise [medarbejderen].”

Bech-Bruuns kommentarer

Landsrettens dom viser, at det som udgangspunkt må betragtes som misligholdelse, hvis en medarbejder i skjul har foretaget lydoptagelser af et møde med arbejdsgiveren.

Det har muligvis indgået som en del af vurderingen, at der var øvrige medarbejdere til stede under mødet, og det kan derfor ikke udelukkes, at landsretten ville være kommet frem til et andet resultat, hvis det alene havde været arbejdsgiverens repræsentanter, der havde deltaget i mødet. Landsretten udtaler sig dog ikke nærmere herom i sine præmisser, og dommen må således tages til indtægt for, at det er en grov misligholdelse af loyalitetspligten at foretage skjulte lydoptagelser af samtaler på arbejdspladsen.

Landsrettens dom er endvidere interessant, da landsretten accepterede, at arbejdsgiveren bortviste medarbejderen med tilbagevirkende kraft. På baggrund af landsrettens præmisser synes det at have spillet en afgørende rolle, at arbejdsgiveren bortviste medarbejderen i umiddelbar forlængelse af, at man blev bekendt med medarbejderens illoyalitet.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted