Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Stor sag om kopivarer vundet på billedmateriale

NJORD Law Firm
23/11/2017
Stor sag om kopivarer vundet på billedmateriale

Billeder af beslaglagte varer var nok til at bevise varemærkeforfalskning. Og på trods af at de beslaglagte varer aldrig nåede butikkerne, har rettighedshaverne ret til erstatning for misbrug af deres varemærke.



Den 16. november blev det i Sø-og Handelsretten stadfæstet, at 4.500 varer er kopivarer og at rettighedshaverne har ret til rimeligt vederlag. I sagen repræsenterede advokat og NJORD partner Malene Fagerberg international kendte rettighedshavere som The North Face, Ralph Lauren, L’Oréal, Lancôme, Puig, Estee Lauder, m.fl.


Billedmateriale var nok til at påvise forfalskning


Interessant at bemærke i denne sag er, at billedmateriale var nok til at bevise, at produkterne var kopivarer. I forbindelse med politiets ransagning af de anklagedes opbevaringslokaler, blev der taget billeder af samtlige beslaglagte varer, som blandt andet omfattede parfumer og tøjmærker, der angiveligt var fra internationalt kendte brands.

Malene Fagerberg har i samarbejde med rettighedshaverne brugt billederne til at vurdere ægtheden af tøjet og parfumerne og har endvidere bevist i retten, at der var tale om forfalskninger.

”Retten blev forevist nogle af de beslaglagte varer som en del af rettighedshavernes bevisførelse. Det er altid en god idé, når retten ved selvsyn kan konstatere kopivarernes meget ringe kvalitet.”-  Malene Fagerberg, advokat og partner NJORD Law Firm


Erstatning selvom varerne aldrig nåede ud i butikkerne


Et omtvistet emne i retten var, hvem af de sagsøgte der ejede hvilke varer. Her fandt retten, at der er en formodning for, at den, der har lejet lokalet, er indehaver af de beslaglagte varer, som findes i lokalet. Denne vurdering gik længere end resultatet af politiets efterforskning af sagen.

”Her rykker vi ved en tidligere uafklaret retstilstand i Danmark, så erhvervslejere nu vurderes at bære ansvaret for de varer, de opbevarer i deres lokaler.”-  Malene Fagerberg, advokat og partner NJORD Law Firm

Herefter fastslog retten, at de to lejere af lokalerne begge skal betale et rimeligt vederlag for krænkelsen af varemærkerettighederne. Ydermere skal de sagsøgte betale erstatning for den eventuelle yderligere skade, som overtrædelsen har påført sagsøgerne, selvom varerne aldrig nåede at komme på markedet, eftersom de blev beslaglagt af politiet.


”Indgående kendskab til kopivarer er afgørende”


I sager som denne, der vedrører varemærkerettigheder og kopivarer, er det sagsøgerne, der bærer bevisbyrden for, at varerne er  kopivarer. Derfor er det afgørende, at advokaten, der fører sagen, har en solid erfaring med kopivarer samt indgående kendskab til varemærkeloven.

Malene Fagerberg fortæller, hvordan små detaljer blev vigtige i denne sag:

”I sagen skulle retten blandt andet afgøre, hvorvidt et parti Ralph Lauren poloshirts var ægte eller ej. Og her var det afgørende bevis på varemærkeforfalskningen, at Ralph Laurens vidne blandt andet kunne forklare forskellene mellem ægte og falske produkter.”

Malene Fagerberg har i denne sag hjulpet rettighedshavere som The North Face, Ralph Lauren, L’Oréal, Lancôme, Estee Lauder, Puig m.fl., og for hende giver arbejdet mening:

”Jeg er glad for at kunne hjælpe nogle af verdens største brands med at håndhæve deres rettigheder i Danmark. Jeg synes personligt, at arbejdet er sjovt, når vi som i denne sag kan være med til at skabe en ny retstilstand, hvor ansvaret for erhvervslejere af lokaler er blevet væsentligt udvidet.”

Læs hele dommen her

 

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
03/04/2024
E-handel og markedsføring, Immaterialret
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
27/03/2024
Immaterialret
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Har du registreret din virksomheds varemærke?
Har du registreret din virksomheds varemærke?
04/04/2024
Immaterialret
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
08/04/2024
Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted