Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Stor forskel på kommuners arbejde med konkurrence­udsættelse

Horten
03/11/2017
Stor forskel på kommuners arbejde med konkurrence­udsættelse




Der er stor forskel på, hvor meget konkurrence kommunerne skaber om deres opgaver, og forskellen er vokset de seneste 10 år. Det viser en undersøgelse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen netop har udgivet.








De kommuner, der har den højeste grad af konkurrenceudsættelse, konkurrenceudsætter næsten tre gange så meget, som dem, der konkurrenceudsætter mindst. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens konklusioner er samlet i artiklen "Kommunernes arbejde med konkurrenceudsættelse", der blev udgivet den 26. oktober 2017.


Politiske og ydre forhold uden betydning for konkurrenceudsættelsen


Selvom andelen af konkurrenceudsatte opgaver ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse er steget med to procentpoint siden 2011, er der fortsat stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner konkurrenceudsætter. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konkluderer imidlertid, at hverken geografiske forhold, kommunens størrelse, befolkningstal eller befolkningstæthed har afgørende betydning for konkurrenceudsættelsesgraden. Heller ikke borgmesterens partifarve har afgørende betydning for konkurrenceudsættelsesgraden, viser en undersøgelse lavet af Økonomi- og Indenrigsministeriet fra 2012.

Kommunernes konkrete arbejde med konkurrenceudsættelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i sin undersøgelse gennemført en kortlægning af, hvordan kommunerne internt arbejder med konkurrenceudsættelse. Styrelsen har her set på fire forhold:


1.    Udbudspolitikker og udbudsplaner

Undersøgelsen viser, at udbudspolitikker og udbudsplaner kan være styrende for kommunernes overordnede og konkrete planlægning af, hvilke opgaver, der skal i udbud og hvilke opgaver, kommunen selv vil løse. Herudover kan offentligt tilgængelige udbudsplaner skabe bedre konkurrenceforhold, idet leverandørerne bedre kan planlægge og forberede deres tilbudsafgivelse.


2.    Organisering

Organisering af indkøbs- og udbudsafdelinger varierer fra kommune til kommune. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens kortlægning peger dog på, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem kommunens grad af konkurrenceudsættelse og kommunens organisering af arbejdet med indkøb og udbud, herunder antallet af kommunale medarbejdere, der arbejder med indkøb og udbud.


3.    Kommunale indkøbsfællesskaber


Kommunale indkøbsfællesskaber anvendes ifølge undersøgelsen primært for at opnå bedre priser, udveksle erfaring og for at lette arbejdsbyrden hos de enkelte kommuner. Indkøbsfællesskaberne udbyder oftest standardvarer og –tjenesteydelser, mens der er ganske få udbud af såkaldte komplekse ydelser, f.eks. velfærdsydelser. En tidligere undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen peger på, at kommunerne rent faktisk opnår væsentlige fordele ved brug af kommunale indkøbsfællesskaber.


4.    Risikovillighed

Til sidst viser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse, at risikovilligheden er lavere på velfærdsopgaver end tekniske opgaver. Generelt har byrådene en lavere risikovillighed end indkøbs- og udbudsafdelingerne. Dette skyldes i høj grad konkurser på velfærdsområdet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse viser dog, at kommunerne, der har været ramt af konkurser, vurderer, at langt hovedparten af konkurserne slet ikke eller kun i mindre grad har medført manglende levering af ydelser til kommunens borgere. Endeligt viser undersøgelsen, at prisniveauet er lavere i de kommuner, der har oplevet en konkurs, samt at tildelingskriteriet ikke har nogen betydning for antallet af konkurser.

Overordnet set viser undersøgelsen, at det er kommunernes interne beslutninger, der har størst indflydelse på konkurrenceudsættelsesgraden. Her er det især offentlige udbudspolitikker og udbudsplaner, samt risikovilligheden og anvendelsen af kommunale indkøbsfællesskaber, der fremmer konkurrenceudsættelsesgraden.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
En relativt retfærdig evalueringsmodel?
En relativt retfærdig evalueringsmodel?
15/03/2024
Udbud
Tak for kaffe - kan en forkert tilbudsliste berigtiges?
Tak for kaffe - kan en forkert tilbudsliste berigtiges?
19/03/2024
Udbud
Find fem fejl - og kunsten ikke at gå i for små (arbejds)sko
Find fem fejl - og kunsten ikke at gå i for små (arbejds)sko
21/03/2024
Udbud
Manglende anonymisering af et spørgsmål under udbudsprocessen var en overtrædelse af ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet, men uden konkret og væsentlig betydning for udbuddets forløb og udfald
Manglende anonymisering af et spørgsmål under udbudsprocessen var en overtrædelse af ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet, men uden konkret og væsentlig betydning for udbuddets forløb og udfald
22/03/2024
Udbud
Aktindsigt i udbud
Aktindsigt i udbud
09/04/2024
Udbud
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
19/04/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted