Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Skønserklæring indhentet under voldgiftssag kunne ikke fremlægges

Gorrissen Federspiel
19/09/2014
Skønserklæring indhentet under voldgiftssag kunne ikke fremlægges



Vestre Landsrets kendelse om fremlæggelse af en skønserklæring i en retssag, når skønserklæringen er indhentet under en voldgiftssag. 

Vestre Landsret fastslår i en kendelse, at en skønserklæring indhentet under en voldgiftssag ikke kan anvendes under en verserende byretssag. Dermed fastholder Vestre Landsret praksis om, at en- sidigt indhentede erklæringer ikke kan tillades fremlagt for retten efter retssagens anlæg.

Kendelsen, der er afsagt den 11. oktober 2013, er optrykt i U.2014.291V.

 

Fakta i sagen

I en retssag mellem en hovedentreprenør og en underentreprenør (”Underentreprenør 1”) vedrø- rende mangler ved en gulventreprise ønskede hovedentreprenøren, som var sagsøger i retssagen, at fremlægge en skønserklæring, som var indhentet under en voldgiftssag, hvor hovedentreprenøren, bygherren og en anden underentreprenør (”Underentreprenør 2”) var parter. Skønserklæringen i voldgiftssagen forelå efter, at hovedentreprenøren havde anlagt retssagen mod Underentreprenør 1.

Underentreprenør 1 havde været procestilvarslet under voldgiftssagen og havde tillige deltaget på selve skønsforretningen samt under hovedforhandlingen.

Underentreprenør 1’s advokat havde under skønssagen meddelt Voldgiftsnævnet, at skønserklærin- gen ikke skulle kunne anvendes under den verserende retssag.

 

Vestre Landsrets kendelse

Vestre Landsret fandt, at skønserklæringen ikke kunne tillades fremlagt under retssagen med den begrundelse, (i) at skønserklæringen måtte anses for ensidigt indhentet over for underentreprenør 1, da underentreprenør 1 alene var procestilvarslet, og (ii) at underentreprenør 1’s advokat havde meddelt, at skønserklæringen ikke skulle kunne anvendes under den verserende retssag. Med hen- visning til de to oven for nævnte omstændigheder anførte Vestre Landsret: ”Under de nævnte om- stændigheder tiltrædes det, at syns- og skønserklæringen... må anses for ensidigt indhentet”.

Herefter udtalte Vestre Landsret, at dette måtte gælde, selv om underentreprenør 1 rent faktisk havde fulgt og kommenteret processen i voldgiftssagen.

Vestre Landsret anså herefter skønserklæringen for en ensidigt indhentet erklæring efter retssagens anlæg, uden at retsplejelovens regler om syn og skøn er fulgt, hvorfor skønserklæringen ikke kunne fremlægges under retssagen.


 

Kendelsens praktiske betydning

Kendelsen fastholder den praksis, hvorefter ensidigt indhentede erklæringer efter en retssags anlæg ikke tillades fremlagt i retssagen.

Kendelsen fastslår endvidere, at selv om den pågældende underentreprenør (underentreprenør 1) var procestilvarslet og havde fulgt og kommenteret processen i voldgiftssagen, så måtte erklæringen anses for ensidigt indhentet i forhold til underentreprenør 1.

Med formuleringen ”Under de nævnte omstændigheder...” henviser Vestre Landsret til, (i) at un- derentreprenør 1 alene var procestilvarslet i voldgiftssagen, og (ii) at underentreprenør 1’s advokat under voldgiftssagen havde gjort opmærksom på, at skønserklæringen ikke kunne anvendes i rets- sagen. Vestre Landsrets begrundelse er dermed båret af begge de nævnte omstændigheder.

I en kendelse af 17. maj 2013 (optrykt i U.2013.2296H) fandt Højesteret, at fotografier af påstående mangler, som var indhentet ensidigt af den ene part efter retssagens anlæg kunne fremlægges som bilag til brug for det verserende syn og skøn i den pågældende retssag. Højesteret fandt, at når foto- grafierne alene gengiver en række faktiske forhold, er det uden betydning, at fotografierne er opta- get efter retssagens anlæg.

Domstolene skelner dermed mellem en ensidigt indhentet erklæring efter sagens anlæg og ensidigt optagne fotografier efter sagens anlæg.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du styr på alle skattereglerne ved forældrekøb?
Har du styr på alle skattereglerne ved forældrekøb?
19/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Nyt om 15 %-reglen: forældrekøb og særlige omstændigheder
Nyt om 15 %-reglen: forældrekøb og særlige omstændigheder
02/02/2024
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Udbudsfejl koster ordregiver 4 millioner
Udbudsfejl koster ordregiver 4 millioner
08/02/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
12/02/2024
Fast ejendom og entreprise
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
20/03/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted