Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Skjulte videooptagelser førte ikke til nedsættelse af erhvervsevnertab

Skjulte videooptagelser førte ikke til nedsættelse af erhvervsevnertab


Højesteret har afsagt dom om, hvorvidt et forsikringsselskabs videooptagelser af en skadelidt kunne danne grundlag for, at Ankestyrelsen nedsatte skadelidtes erhvervsevnetab.







Erhvervsevnetab som følge af arbejdsulykke


En industriarbejder blev udsat for en arbejdsulykke, da han fik en 250-300 kg tung port i hovedet. Arbejdsulykken resulterede i vedvarende hovedpine og nakkesmerter, som gjorde det umuligt for industriarbejderen at genoptage arbejdet.

Arbejdsskadestyrelsen traf på baggrund af speciallægeerklæringer og kommunale akter afgørelse om, at industriarbejderen havde et varigt mén på 15 % og et erhvervsevnetab på 65 % som følge af arbejdsskaden.


Forsikringsselskab videoovervågede skadelidte


Arbejdsgiverens lovpligtige arbejdsskadeforsikringsselskab, Topdanmark, foretog bl.a. videooptagelser af industriarbejderen, som viste, at han var i stand til at købe ind, dyrke fitness, spille dart i en dartklub og slå græs med motorplæneklipper. Topdanmark indsendte observationsrapport, videoovervågningsmateriale og billeder til Arbejdsskadestyrelsen, og opfordrede Arbejdsskadestyrelsen til at revurdere sagen.

Ankestyrelsen nedsatte industriarbejderens erhvervsevne fra 65 % til 50 %, da Ankestyrelsen vurderede, at hans funktionsevne på baggrund af Topdanmarks observationer var bedre end de beskrivelser, som fremgik af speciallægeerklæringerne, de kommunale akter og industriarbejderens egen forklaring.

Dette resulterede i, at Vestre Landsret som første instans skulle tage stilling til, om det var berettiget af Ankestyrelsen at nedsætte industriarbejderens erhvervsevnetab på baggrund af Topdanmarks videoovervågninger og observationsrapport.


Landsret og retslægerådet ikke enige

Der blev under sagen stillet en række spørgsmål til Retslægerådet, som ikke mente, at industriarbejderens fysiske aktiviteter, som var optaget på video af Topdanmark, var uforenelige med de lægelige oplysninger, der forelå om industriarbejderens helbredsmæssige tilstand.

På trods af Retslægerådets udtalelser fandt Landsretten ikke, at industriarbejderen havde fremlagt tilstrækkelige oplysninger, som gav grundlag for at tilsidesætte Ankestyrelsens skøn af erhvervsevnetabet. Landsretten fandt derfor ikke grundlag for at ændre Ankestyrelsens afgørelse.


Højesteret lagde afgørende vægt på retslægerådets udtalelse


Industriarbejderen indbragte sagen for Højesteret, som i sin begrundelse lagde vægt på, at Retslægerådet havde vurderet, at de observerede fysiske aktiviteter ikke var uforenelige med industriarbejderens gener.

Højesteret fremhævede, at Retslægerådet vurderede, at det ikke var usædvanligt, at der i løbet af en dag eller fra dag til dag er variation af smertetilstande. Det var derfor et spørgsmål af lægefaglig karakter, om de aktiviteter, som industriarbejderen havde foretaget på observationsmaterialet fra Topdanmark, var uforenelige med oplysningerne om hans helbredsmæssige tilstand i de lægelige akter, og Retslægerådets vurdering skulle derfor lægges til grund.

På den baggrund fandt Højesteret, at industriarbejderens funktionsevne ikke kunne anses som bedre, end hvad der fremgik af de lægelige og kommunale akter. Da Ankestyrelsens nedsættelse af erhvervsevnetabet var begrundet i en antagelse om, at industriarbejderen havde en bedre funktionsevne end først antaget, fandt Højesteret ikke grundlag for at ændre Arbejdsskadestyrelsen oprindelige afgørelse om et erhvervsevnetab på 65 %.


Horten bemærker


I en lignende sag fra 2014 tilsidesatte Højesteret Arbejdsskadestyrelsens skøn på 60 % erhvervsevnetab på baggrund af, at skadelidtes forsikringsselskab i sagen kunne fremlægge skjulte videooptagelser, der såede tvivl om skadelidtes reelle helbredsmæssige gener.

Til forskel fra den netop afsagte Højesteretssag havde Retslægerådet i sagen fra 2014 afvist, at den skadelidtes gener skyldtes færdselsuheldet bl.a. som følge af den fysiske aktivitet udvist af skadelidte i videooptagelserne.

Der skal efter retspraksis foreligge et sikkert grundlag for at tilsidesætte Arbejdsskadestyrelsens skøn. Dommen viser dog, at Retslægerådets medicinske vurdering bliver tillagt afgørende vægt ved domstolenes vurdering af, om det fastsatte skøn kan opretholdes.

Samtidig viser dommen, at et forsikringsselskabs fremlæggelse af bl.a. videomateriale, ikke altid kan anses for tilstrækkelig dokumentation for den skadelidtes arbejdsevne, idet smertetilstande kan ændres over perioder, uden at det nødvendigvis medfører en permanent ændring i skadelidtes arbejdsevne.

Endelig er det interessant, at det heller ikke i denne sag var et tema, om der var tale om ulovlige videooptagelser, og om disse kunne indgå i sagen, herunder om Arbejdsskadestyrelsen lovligt kunne lægge vægt på materialet.

VORES NYHEDSBREV OM DOMMEN FRA 2014 KAN LÆSES HER
LÆS HØJESTERETS DOM I DEN NETOP AFSAGTE SAG HER

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Regler om løngennemsigtighed på vej
Regler om løngennemsigtighed på vej
02/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted