Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Energiklagenævnet stadfæster Skive Kommunes godkendelse af Skive Fjernvarme A.m.b.a.’s projektforslag

Bech Bruun
24/05/2018
Energiklagenævnet stadfæster Skive Kommunes godkendelse af Skive Fjernvarme A.m.b.a.’s projektforslag
Energiklagenævnet har den 30. april 2018 stadfæstet Skive Kommunes godkendelse af Skive Fjernvarme A.m.b.a.’s projektforslag for etablering af flisfyret kedelcentral og udvidelse af forsyningsområdet i Skive. Skive Fjernvarme A.m.b.a., der har været repræsenteret ved advokat Agnete Nordentoft, Bech-Bruun, fik således medhold i sagen.

Skive Fjernvarme A.m.b.a. fik den 22. november 2016 godkendt et projektforslag for etablering af en flisfyret kedelcentral i Skive. Projektforslaget indeholdt desuden en ændring af områdeafgrænsningen mellem naturgasforsyningen og fjernvarmeforsyningen.

HMN GasNet klagede over Skive Kommunes godkendelse af projektforslaget, primært under henvisning til at HMN GasNet fandt, at projektet ikke var det samfundsøkonomisk mest fordelagtige, hvilket er en betingelse for godkendelse af projektet, jf. projektbekendtgørelsens § 6.

En del af Energiklagenævnets udtalelser er af generel karakter, hvorfor afgørelsen kan forventes også at have betydning i andre sager vedrørende godkendelse af projektforslag.

Et vidt skøn
Energiklagenævnet fastslog, at kommunen i forbindelse med vurderingen af projektforslag, inden for vide rammer, kan udøve et skøn over hvilke projekter, der ønskes gennemført. Klager fik således ikke medhold i, at kommunens skøn er begrænset af Energistyrelsens vejledninger samt forudsætninger. Tværtimod er kommunen tillagt et vidt skøn.

Bevisbyrden
Energiklagenævnet begrundede i øvrigt stadfæstelsen af kommunens godkendelse med, at projektforslaget i sagen byggede på en række faglige vurderinger og forudsætninger, som ikke kan tilsidesættes, alene fordi klager mener, at andre faglige vurderinger er mere retvisende.

Energiklagenævnet udtalte at; ”Energiklagenævnet har vurderet, at de af klager fremkomne oplysninger om de samfundsøkonomiske beregninger er af en sådan beskaffenhed, at det ikke er sandsynliggjort, at projektet hviler på urealistiske forudsætninger”. Energiklagenævnet har hermed slået fast, at det påhviler en klager at sandsynliggøre, at et projekt hviler på urealistiske forudsætninger.

Relevante scenarier
Den samfundsøkonomiske analyse skal indeholde en vurdering af relevante alternative scenarier, jf. projektbekendtgørelsens § 23, stk. 1, nr. 10.

Energiklagenævnet fastslog i den forbindelse, at der ved en sådan vurdering må lægges vægt på, om det pågældende alternativscenarie har en vis realitet, herunder om gennemførelse af alternativscenariet synes at være en i praksis gennemførlig mulighed.

HMN GasNet mente, at etablering af en naturgasbaseret kedel ville være et samfundsøko-nomisk mere fordelagtigt alternativ end etablering af en flisfyret kedel.

Energiklagenævnet fandt imidlertid ikke, at etablering af en naturgasbaseret kedel var et relevant scenarie. Energiklagenævnet lagde i den forbindelse vægt på, at kommunen ikke havde fundet grundlag for at pålægge Skive Fjernvarme at regne på et alternativt scenarie med en naturgasbaseret kedel, da etablering af en sådan kedel ville medføre en højere varmeproduktionspris, hvilket ville resultere i, at forbrugerne ikke ville tilslutte sig, og at området dermed ikke i praksis ville blive konverteret.

Det kan heraf udledes, at et alternativscenarie kun er relevant, og dermed kun skal vurderes som et alternativ, såfremt scenariet i praksis kan forventes muligt at gennemføre.

Med afgørelsen må det forventes, at der fremover skal mere til for, at Energiklagenævnet vil ophæve kommunale projektgodkendelser.

 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye rammevilkår skal fremme VE-anlæg på land
Nye rammevilkår skal fremme VE-anlæg på land
02/01/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
Energiparker – En ny brik i Danmarks grønne omstilling?
Energiparker – En ny brik i Danmarks grønne omstilling?
24/01/2024
Miljøret, Energi og forsyning
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
13/03/2024
Energi og forsyning, Finansiering og bankret
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
02/04/2024
Compliance, Energi og forsyning, Transportret
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted