Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Rederis henvisning til dansk værneting i booking­bekræftelsen og konnosse­mentet var aftalt, selvom kunden i sin booking havde henvist til tysk værneting

Kromann Reumert
14/06/2016
Rederis henvisning til dansk værneting i booking­bekræftelsen og konnosse­mentet var aftalt, selvom kunden i sin booking havde henvist til tysk værneting
En forsendelse gods led skade under en multimodal transport fra Tyskland til England. Den tyske kontraherende transportør (T1) havde viderekontraheret dele af transporten til et dansk rederi (T2). T1 havde sendt en booking til T2, hvoraf fremgik en henvisning til værneting i Tyskland. T2 havde derefter sendt bookingbekræftelse og konnossement, som indeholdt en henvisning til værneting i Danmark. Sø- og Handelsretten fandt, at der var aftalt værneting i Danmark.

Sø- og Handelsrettens kendelse af 29. april 2016


SAGENS OMSTÆNDIGHEDER


En forsendelse med morgenmadsprodukter led skade under en multimodal transport fra Tyskland til England. Transporten var opdelt i en landevejstransport i Tyskland, en søtransport til England, og derefter en landevejstransport i England. T1 var kontraherende transportør, og havde viderekontraheret søtransporten og landevejstransporten i England til T2.

T1 havde sendt en booking til T2 med henvisning til ADSp, der indeholder en værnetingsklausul, der peger på retten i Hamburg. T1 og T2 havde samarbejdet i flere år, og havde også tidligere drøftet transporter til England. T1 havde i tidligere e-mails henvist til ADSp.

Efter modtagelsen af T1's booking sendte T2 en bookingbekræftelse til T1. Af brevfoden fremgik det, at alle transporter foregik i henhold til T2's almindelige betingelser. Det fremgik af disse betingelser, at tvister skulle afgøres ved Sø- og Handelsretten i København.

I forbindelse med transporten udstedte T2 et "Combined Transport Bill of Lading". På bagsiden fremgik T2's almindelige betingelser (Non-Negotiable Bill of Lading Terms and Conditions).

T2 anlagde sag mod T1 i Danmark i anledning af skaden. T1 nedlagde påstand om afvisning med henvisning til, at der var aftalt værneting i Hamburg. Retten valgte herefter at udskille dette spørgsmål til særskilt forhandling.


RETTENS VURDERING


Bagsiden af T2's konnossement bestod af T2's almindelige betingelser (Non-Negotiable Bill of Lading Terms and Conditions), og disse betingelser indeholdt en værnetingsklausul, hvorefter tvister skulle afgøres ved Sø- og Handelsretten. Retten bemærkede, at det er helt sædvanligt, at transportdokumenter af denne art indeholder betingelser vedrørende værneting, og hverken tilstedeværelsen af værnetingsklausulen eller dens indhold var særligt byrdefuldt.

På baggrund af de forklaringer, der blev afgivet under sagen og sagens øvrige oplysninger, fandt retten det ubetænkeligt at lægge til grund, at T1 i forbindelse med transporten modtog et eksemplar af T2's konnossement, inklusive betingelserne på bagsiden, og at T1 ikke havde gjort indsigelse mod dette. Retten bemærkede også, at disse betingelser tidligere havde været fremsendt til T1 på bagsiden af bookingbekræftelsen, og at T2 heller ikke på det tidspunkt havde gjort indsigelse.

På tidspunktet for transporten havde der været et langt og fast samarbejde mellem parterne, og retten fandt derfor, at T1 måtte være bekendt med, at T2's almindelige betingelser var påtrykt bagsiden af deres konnossement og dermed udgjorde de betingelser, som T2 udførte transporterne på baggrund af. Under disse omstændigheder mente retten ikke, at det kunne tillægges betydning, at T1 i sin booking havde henvist til ADSp og tysk værneting.

Retten fandt derfor, at der var indgået en gyldig aftale om værneting ved Sø- og Handelsretten, og at sagen dermed skulle fremmes.


HVAD KAN VI UDLEDE AF DOMMEN?


Sagen er endnu et eksempel på det, som i juridiske kredse kendes som "the battle of the forms". Dvs. den situation, hvor kontraktparterne i forbindelse med kontraktindgåelsen begge henviser til egne standardbetingelser, og der derfor opstår tvist om, hvilke betingelser der er aftalt. I denne sag valgte retten at lægge vægt på parternes lange og faste samarbejde, og at det er sædvanligt, at et rederi i sine konnossementer henviser til standardbetingelser, og at sådanne betingelser indeholder en værnetingsklausul. Afgørelsen er konkret, og kan efter vores opfattelse ikke tages til indtægt for, at et rederi altid kan være sikker på, at egne standardbetingelser finder anvendelse.

Dommen viser, at man som transportkøber skal sørge for at fremhæve særlige betingelser, som man ønsker skal være gældende for aftalen med transportøren, og at man skal reagere, hvis man efterfølgende fra transportøren modtager en henvisning til betingelser, som afviger herfra.



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Krav om europæisk rejsetilladelse fra 2024
Krav om europæisk rejsetilladelse fra 2024
30/05/2023
Transportret, Øvrige
Hvor mange relæer var skadet?
Hvor mange relæer var skadet?
07/06/2023
Transportret, Forsikring og erstatning
Ny retspraksis for Danmarks fortolkning af Cabotagereglerne har set dagens lys
Ny retspraksis for Danmarks fortolkning af Cabotagereglerne har set dagens lys
26/09/2023
Transportret
Automatisk ombookingsystem anerkendt som rimelig forholdsregel
Automatisk ombookingsystem anerkendt som rimelig forholdsregel
18/01/2024
Transportret
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
18/01/2024
Miljøret, Transportret, Skatte- og afgiftsret
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
21/03/2024
Transportret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted