Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Opsigelsesrunde kort efter nyansættelser var ikke usaglig

IUNO
02/03/2020
Opsigelsesrunde kort efter nyansættelser var ikke usaglig
IUNO logo


En gruppe piloter og kabinemedarbejdere, som var blevet opsagt på grund af arbejdsmangel, fremsatte krav om godtgørelse for usaglig opsigelse. Kort før opsigelsesrunden havde virksomheden ansat en række nye medarbejdere til at udføre samme arbejdsopgaver. Opmanden fandt dog ikke, at hverken begrundelsen om arbejdsmangel eller virksomhedens udvælgelseskriterier kunne anses for usaglige.


Med henblik på at udvide sine aktiviteter samt at sikre almindelig vedligeholdelse af driften ansatte et flyselskab over en kort periode 5 piloter og 15 kabinemedarbejdere. Mindre end én måned efter den seneste nyansættelse opsagde en af virksomhedens kunder imidlertid en stor ordre, da kunden oplevede salgsvanskeligheder. Den pludselige reduktion af det ellers planlagte antal fly betød, at virksomheden måtte iværksætte en opsigelsesrunde. Virksomheden opsagde herefter 14 piloter og 12 kabinemedarbejdere, der alle havde været ansat i virksomheden fra 7 måneder til 14 år.

En gruppe af de opsagte medarbejdere var uenige med virksomhedens beslutning og fremsatte krav om godtgørelse for usaglig opsigelse. De mente, at opsigelserne var usaglige, fordi begrundelsen om arbejdsmangel ikke var reel, men derimod selvskabt. Medarbejderne fremhævede i den forbindelse den nære tidsmæssige sammenhæng mellem virksomhedens nyansættelser og det, at de nye piloter og kabinemedarbejdere skulle udføre de samme arbejdsopgaver som dem, de opsagte medarbejdere hidtil havde varetaget. Samtidig gjorde medarbejderne gældende, at opsigelserne var usaglige, eftersom virksomheden havde valgt at afskedige mangeårige medarbejdere i stedet for medarbejdere, der endnu ikke var tiltrådt. Medarbejderne understregede, at virksomheden på denne baggrund umuligt kunne have anvendt en saglighedsvurdering, og at udvælgelseskriterierne derfor var usaglige.

Opmanden skulle herefter vurdere, hvorvidt begrundelsen om arbejdsmangel kunne anses for selvskabt af virksomheden, samt om de anvendte udvælgelseskriterier var usaglige.


Sygefravær, fleksibilitet og anciennitet var ikke usaglige udvælgelseskriterier


Indledningsvist lagde Opmanden vægt på, at virksomheden i det forudgående år havde haft gode økonomiske resultater, men op imod nyansættelserne havde haft problemer med indtjeningen. I lyset af virksomhedens forklaring, om at de likviditetsmæssige problemer imidlertid ikke var skyld i opsigelsesrunden, der var udløst af kundens opsigelse af fly, kom Opmanden frem til, at virksomheden ikke før efter nyansættelserne vidste eller burde havde vidst, at arbejdsmangel ville forekomme. Arbejdsmanglen var derfor ikke selvskabt.

Opmanden fortsatte herefter til vurderingen af udvælgelseskriterierne. Virksomheden anførte hertil, at opsigelsesrunden var sket på baggrund af en vurdering af den samlede medarbejdergruppes sygefravær, fleksibilitet og anciennitet for at afgøre, hvordan driften bedst kunne varetages fremadrettet. Medarbejderne understregede, at ingen af dem tidligere havde modtaget hverken påtaler eller advarsler, og at ingen af de nyansatte medarbejdere havde tiltrådt deres stilling på opsigelsestidspunktet, så de dermed ikke kunne vurderes efter de anlagte kriterier. Opmanden fandt, at virksomheden efter ansættelsesproceduren havde en berettiget forventning, om at medarbejderne imidlertid opfyldte udvælgelseskriterierne, herunder navnligt fleksibilitet. Opmanden fandt herefter, at medarbejderne ikke havde godtgjort, at de anlagte udvælgelseskriterier var usaglige.


IUNO mener 


Sagen viser, at virksomheder skal være opmærksomme på risikoen for forskelsbehandling i forbindelse med opsigelsesrunder eller omstruktureringer. Man må som udgangspunkt hverken gøre direkte eller indirekte forskel på medarbejdere på grund af køn, alder, hudfarve, handicap, politisk anskuelse, etc.

IUNO anbefaler, at virksomheder, der står over for en opsigelsesrunde eller omstrukturering, grundigt gennemgår listen over medarbejdere og de udvælgelseskriterier, som virksomheden vil anvende, og at de tjekker, om der blandt de berørte medarbejdere er risiko for direkte eller indirekte forskelsbehandling for at minimere risikoen for sager om usaglig opsigelse.

[Afskedigelsesnævnets tilkendegivelse af 25. november 2019 i sagerne 20190230 og 20190231]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af arbejdstidsloven – selvtilrettelæggere
Ændring af arbejdstidsloven – selvtilrettelæggere
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Finanstilsynet udgiver redegørelse om praksis for egnethedsvurderinger
Finanstilsynet udgiver redegørelse om praksis for egnethedsvurderinger
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Finansiering og bankret, Compliance
Faldskærmen der viste sig at være en rygsæk
Faldskærmen der viste sig at være en rygsæk
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Højesteret: Godtgørelse i sager om forskelsbehandling af fleksjobansatte skal fastsættes på baggrund af den faktiske løn
Højesteret: Godtgørelse i sager om forskelsbehandling af fleksjobansatte skal fastsættes på baggrund af den faktiske løn
15/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere medarbejdere indberetter psykisk arbejdsmiljø til Datatilsynet
Flere medarbejdere indberetter psykisk arbejdsmiljø til Datatilsynet
18/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aftaletekst om platformsarbejdere vedtaget
Aftaletekst om platformsarbejdere vedtaget
19/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted