Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ophør af tids- og opgavebegrænsede ansættelsesfor­hold skal ikke tælles med ved masseafskedigel­ser

Kromann Reumert
15/07/2015
Ophør af tids- og opgavebegrænsede ansættelsesfor­hold skal ikke tælles med ved masseafskedigel­ser
Ophør af tids- og opgavebegrænsede ansættelseskontrakter skal ikke indgå i opgørelsen af antallet af afskedigelser efter masseafskedigelsesloven, når ophøret sker i overensstemmelse med arbejdskontraktens vilkår. Hvis ansættelsesforholdet derimod er stoppet tidligere, end hvad der følger af kontraktens vilkår, skal afskedigelsen medregnes. Det har EU-domstolen har netop fastslået.

(EU-domstolens dom af 13. maj 2015 i sag C-392/13.)

OPGØRELSEN AF AFSKEDIGELSER
EU-direktivet om kollektive afskedigelser fastsætter en række procedureregler, der skal overholdes, når en virksomhed påtænker at opsige et større antal ansatte inden for et tidsrum af 30 dage. Direktivet, og de underliggende nationale love, finder anvendelse, når antallet af afskedigelser i virksomheden overstiger de grænser, der fremgår af direktivet. Det har derfor stor betydning, hvordan man opgør antallet af afskedigelser.

Ved beregning af antallet af afskedigelser sidestilles med afskedigelser opsigelse af ansættelseskontrakter, som foretages af en arbejdsgiver af en eller flere grunde, som ikke kan tilregnes arbejdstageren selv, forudsat at antallet af afskedigelser udgør mindst 5. Kollektive afskedigelser foretaget inden for rammerne af ansættelseskontrakter, der er indgået for et bestemt tidsrum er specifikt undtaget fra direktivets anvendelsesområde, med mindre afskedigelserne foretages før de pågældende kontrakter er udløbet eller opfyldt. Direktivet har dog ikke specifikt undtaget individuelt ophør af tids- og opgavebegrænsede arbejdskontrakter fra direktivets anvendelsesområde. Spørgsmålet for EU-domstolen var, om sådanne ophørte ansættelsesforhold skal medregnes.

SAGEN KORT
Sagen vedrørte en spansk virksomhed, der på grund af nedgang i omstætningen opsagde en række medarbejdere. Fem af disse medarbejdere havde en tidsbegrænset ansættelseskontrakt, der ophørte, fordi den tidsbegrænsede periode var udløbet. Det afgørende spørgsmål i den præjudicielle forelæggelse for EU-domstolen var derfor, om ophør på grund af udløbet af en tidsbegrænset periode eller på grund af udførelsen af en bestemt opgave skulle tælles med, når antallet af medarbejdere skulle opgøres. Hvis de tidsbegrænsede kontrakter skulle tælles med, oversteg antallet af afskedigelser grænsen i loven.

OPHØR AF TIDS- OG OPGAVEBEGRÆNSEDE ANSÆTTELSESKONTRAKTER SKAL IKKE TÆLLES MED
EU-domstolen fastslog, at afskedigelser som følge af en ansættelseskontrakts ophør på grund af tidsperiodens udløb eller en opgaves udførelse, ikke skal medregnes i antallet af afskedigelser efter direktivet. Kontrakterne er nemlig ikke ophørt på arbejdsgiverens opfordring, men derimod som følge af vilkårene for de pågældende tids- og opgavebegrænsende ansættelseskontrakter.

EU-domstolen fastslog endvidere, at det med henblik på at afgøre, om der er foretaget kollektive afskedigelser inden for rammerne af tids- og opgavebegrænsende ansættelseskontrakter ikke kan kræves, at grunden til den kollektive afskedigelse hidrører fra et og samme kollektive aftalegrundlag vedrørende samme tidsrum eller arbejdsopgave.

ÅRSAGEN TIL AFSKEDIGELSEN ER AFGØRENDE
Årsagen til ophøret af de tids- og opgavegrænsede ansættelseskontrakter er afgørende for, om de skal tælles med ved opgørelsen af antallet af afskedigelser efter masseafskedigelsesloven. Hvis ansættelseskontrakterne ophører som følge af, at tidsperioden udløber eller opgaven er fuldført, skal de ikke tælles med. Hvis ansættelseskontrakterne ophører tidligere som følger af masseafskedigelsen, og ophøret ikke kan tilregnes arbejdstageren selv, skal de tælles med.

Afgørelsen er i overensstemmelse med masseafskedigelsesloven § 1, stk. 4 hvorefter afskedigelser foretaget inden for rammerne af arbejdsaftaler, der er tids- eller opgavebegrænsende, ikke tælles med, medmindre afskedigelserne foretages før aftalerne er udløbet eller opfyldt.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted