Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye regler på el- og naturgasområdet

Bech Bruun
23/12/2014
Nye regler på el- og naturgasområdet
Ændrede regler for fakturering og varsling af forbrugere. Det er konsekvensen af to nye bekendtgørelser på el- og naturgasområdet.

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet har den 16. december 2014 offentliggjort to nye bekendtgørelser om henholdsvis forbrugeraftaler om levering af elektricitet og forbrugeraftaler om levering af naturgas.'

Bekendtgørelsernes betydning
Slutkunder skal fremover tilbydes at få tilsendt fakturaer elektronisk, og forsyningsvirksomhederne må ikke fremover opkræve særskilt betaling for fakturaer. Dette gælder også erhvervsdrivende slutkunder.

Som følge af, at forbrugeren allerede har en fortrydelsesret efter forbrugeraftaleloven, stilles der ikke længere krav om, at forbrugeren med sin underskrift eller elektronisk skal godkende kontrakten med forsyningsvirksomheden.

Der er herudover foretaget en justering af grænsen for, hvornår der er tale om en væsentlig ændring af forsyningsvirksomhedens tariffer og gebyrer, hvorefter forbrugeren skal have et varsel på mindst tre måneder. Ligesom tidligere, forstås der ved væsentlige ændringer i eksisterende tariffer eller gebyrer en forhøjelse af priselementet på 10 procent. Hertil kommer nu en beløbsgrænse, hvorefter ændringen samtidig skal forhøje den samlede betaling fra forbrugeren med mindst 40 kr. pr. måned inklusiv moms.

Nye varslingsregler
Der indføres desuden en varslingspligt ved uvæsentlige ændringer i priser og gebyrer til ugunst for forbrugeren. Denne pligt gælder dog udelukkende for elhandelsvirksomheder og naturgasleverandører. Sådanne ændringer skal varsles senest én faktureringsperiode efter ændringens ikrafttræden.

Forbrugeren kan dog på samme måde som hidtil hæve kontrakten med virkning fra ændringens ikrafttræden, hvilket gælder både væsentlige og uvæsentlige ændringer til ugunst for forbrugeren.

Varslingen skal fremover ske i form af individuel kommunikation såsom e-mail, faktura eller lignende. Adresserede kundeblade vil derfor ikke længere kunne bruges til at varsle forbrugerne om ændringer i kontraktbetingelserne.

Herudover kan fraflyttere fra ejendomme, hvor der er tilmeldt mere end én forbruger på et aftagernummer, typisk samlevende, nu kræve at blive slettet som forbruger med en dags varsel. Det betyder, at den fraflyttede forbruger ikke hæfter for fremtidigt forbrug på aftagernummeret. Forsyningsvirksomhederne kan dog kræve dokumentation for flytningen som betingelse for afmeldelse med den forkortede frist.

Juraen bag
De nye bekendtgørelser gennemfører dele af El-direktivet (EU-direktiv 2009/72/EF om fælles regler for det indre marked for elektricitet) og er samtidig en forenkling af visse bestemmelser for at undgå dobbeltregulering og at skabe bedre sammenhæng med forbrugeraftaleloven.

Begge bekendtgørelser træder i kraft den 31. december 2014.

Bekendtgørelserne ophæver samtidig bekendtgørelse nr. 196 af 27. februar 2013 og nr. 311 af 20. marts 2013 om forbrugerbeskyttelse i medfør af henholdsvis lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning.

Det fremgår af høringsbrevet, at det forventes, at bekendtgørelsen på elområdet skal ændres igen inden oktober 2015 som følge af indførslen af engrosmodellen. I så fald vil denne ændring blive sendt i særskilt høring.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
09/02/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
13/03/2024
Energi og forsyning, Finansiering og bankret
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
02/04/2024
Compliance, Energi og forsyning, Transportret
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted