Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Regler og praksis for påkrav til lejere

Focus Advokater
19/06/2019
Regler og praksis for påkrav til lejere
Focus Advokater logo

Påkrav til lejere - do's and don'ts

Vær opmærksom på de faldgruber der knytter sig til udsendelse af påkrav (rykkerbrev) til lejere, der ikke betaler huslejen til tiden. Få her et overblik over regler og praksis, hvad enten, du er bolig- eller erhvervsudlejer.

Regler for påkrav

I boliglejeforhold må man ikke sende et påkrav om manglende betaling af husleje til lejeren pr. e-mail – uanset om man i øvrigt har aftalt, at kommunikationen med lejer skal foregå digitalt. Det betyder, at påkravet skal sendes med post, et bud eller overleveres personligt i fysisk papirform. Dette indebærer i sig selv nogle vanskeligheder, og udlejer skal være opmærksom på, at PostNords levering af ”almindelige” breve kan tage op til 7 dage.

I erhvervslejeforhold kan man sende påkravet, som man vil; men man skal være sikker på, at man følger den fremgangsmåde (brev, mail osv.), som er aftalt med lejeren.

For udlejere i det offentlige, fx kommuner, er det relevant at være opmærksom på, at man ikke kan benytte e-boks til at fremsende påkravet – medmindre dette er aftalt.

I boliglejeforhold har lejeren 14 dage efter modtagelsen af påkravet til at betale restancen. Påkravet må først sendes 3. hverdag efter sidste betalingsdag. I erhvervslejeforhold er fristen 3 dage, før udlejer kan ophæve lejemålet (og påkravet kan først afsendes 3. hverdag efter forfaldsdagen). Ophævelsen af lejemålet må først ske efter udløbet af påkravsfristen. Det er derfor meget væsentligt, at udlejer er bekendt med, nøjagtigt hvornår brevet er kommet frem. Sendes ophævelsen for tidlig, vil ophævelsen nemlig ikke kunne effektueres, selvom lejeren ikke har betalt – det har Højesteret slået fast i 2015, og landsretterne har fulgt den praksis siden.

Hvilken fremgangsmåde bør anvendes?

Udlejer skal også kunne dokumentere, at brevet faktisk er kommet frem – hvis lejeren påstår andet. Det gælder både i erhvervs- og boliglejeforhold.

Overleverer man brevet personligt til lejeren, skal man bede om en kvittering med angivelse af dato og tidspunkt. I en ny afgørelse fra Østre Landsret vedrørende et erhvervslejemål havde udlejer ved selvtægt forsøgt at brække døren op til lejemålet for at kunne aflevere påkravet. Den gik ikke.

Sendes brevet med PostNord, er man nødt til at bekoste ekspedition med anbefalet post (og samtidig sende ”almindeligt brev med Quickpost”). Dermed sikrer man, at lejeren kan gøre sig bekendt med indholdet uden at have taget i mod det anbefalede brev. Alternativt kan man sende med afleveringsattest. Ved anvendelsen af anbefalet post eller afleveringsattest skal man samtidig sikre sig ”track and trace” på forsendelsen.

Desværre er fremgangsmåden ikke i alle tilfælde tilstrækkeligt, såfremt PostNord sjusker med oplysningerne, hvilket nyere retspraksis desværre bekræfter kan forekomme. I en konkret sag fra Østre Landsret oplyste PostNord først et tidspunkt for, hvornår brevet var udleveret – men senere et andet. Retten fandt på den baggrund ikke, at det med sikkerhed kunne lægges til grund, hvornår lejemålet var ophævet.

Der er også andre, der tilbyder levering af breve – også her er det væsentlige, at man sikrer sig skriftlig dokumentation for levering af brevet til lejeren.

Hav styr på dokumentationen

Følger man fremgangsmåden, selv om den kan være dyr og omstændelig, sikrer man sig, at en eventuel ophævelse kan gennemføres. Retspraksis viser, at mange udlejere fortsat ikke er tilstrækkeligt opmærksomme. Alene inden for de seneste år er der talrige afgørelser, der bekræfter, at såfremt udlejer ikke har dokumentationen i orden, er det ikke muligt at sætte lejeren ud, selvom huslejen ikke er betalt.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du styr på alle skattereglerne ved forældrekøb?
Har du styr på alle skattereglerne ved forældrekøb?
19/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Nyt om 15 %-reglen: forældrekøb og særlige omstændigheder
Nyt om 15 %-reglen: forældrekøb og særlige omstændigheder
02/02/2024
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Udbudsfejl koster ordregiver 4 millioner
Udbudsfejl koster ordregiver 4 millioner
08/02/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
12/02/2024
Fast ejendom og entreprise
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
20/03/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted