Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

McDonald’s taber retten til varemærket “Big Mac”

Kromann Reumert
30/01/2019
McDonald’s taber retten til varemærket “Big Mac”
Den Europæiske Unions Kontor For Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) har for nylig besluttet at ophæve det 20 år gamle EU-varemærke "Big Mac". Sagen minder varemærkeindehavere om tre forhold, som de skal være særligt opmærksomme på.


Om sagen


Ifølge reglerne om EU-varemærker skal indehaveren af et registreret EU-varemærke – inden for fem år fra registreringen – tage et varemærke i brug på markedet for de varer og/eller tjenesteydelser, det er registreret for. Er varemærket ikke taget i brug, eller kan indehaveren af varemærket ikke dokumentere sin ibrugtagning, vil varemærket blive ophævet, dvs. slettet fra registrering. Det er netop dette, der nu er sket for McDonald's.

Sagen startede, da et irsk selskab, Supermac's, indledte en ugyldighedssag mod McDonald's brug af varemærket "Big Mac", som McDonald's havde fået registreret i december 1998. Supermac's begrundede begæringen med, at McDonald's ikke havde opfyldt reglerne om brugspligt for varemærket "Big Mac".

Som dokumentation for at McDonald's havde brugt varemærket "Big Mac" på det europæiske marked, fremlagde McDonald's dokumentation, der bestod af følgende:

  • Erklæringer fra repræsentanter for McDonald's selskaber i Tyskland, Frankrig og England med angivelse af salgstal for hamburgeren "Big Mac" i perioden 2011-2016.

  • Markedsføringsmateriale fra Tyskland, Frankrig og England som er dateret mellem 2011 og 2016.

  • Udskrifter fra McDonald's forskellige europæiske hjemmesider.

  • Artikel fra Wikipedia med informationer om hamburgeren "Big Mac".


EUIPO vurderede, at det fremlagte materiale ikke var tilstrækkeligt til at dokumentere, at McDonald's havde opfyldt reglerne om brugspligt. Derfor valgte EUIPO at ophæve McDonald's registrering af varemærket "Big Mac". I sin afgørelse lagde EUIPO blandt andet vægt på, at:

  • erklæringer udformet af virksomheden selv, herunder dennes medarbejdere, har ringe bevisværdi, idet sådanne erklæringer er udtryk for virksomhedens egne interesser

  • markedsføringsmaterialet ikke indeholdt oplysninger om, hvordan disse var distribueret, hvor mange der var distribueret, og hvem modtageren var

  • den blotte henvisning til brugen af et varemærke på internettet ikke er tilstrækkeligt, da det ikke dokumenterer, hvor, hvornår og i hvilken grad varemærket er brugt

  • Wikipedia ikke kan betragtes som en valid informationskilde.


McDonald's har nu mulighed for at appellere sagen til ankenævnet, Boards of Appeal, og dermed få mulighed for at fremlægge yderligere dokumentation i sagen.


Hvad kan varemærkeindehavere lære af McDonald's?


Big Mac-afgørelsen understreger vigtigheden af at passe på sit varemærke – også selv om det er registreret – for ingen rettigheder er uden forpligtelser.

Her er tre vigtige forhold, du skal være opmærksom på, hvis du vil undgå at miste retten til dit varemærke:

  1. Du mister ikke automatisk retten efter fem år 
    Er du indehaver af et varemærke, mister du ikke automatisk retten til varemærket efter femårsperioden er udløbet. EUIPO overvåger heller ikke, hvorvidt indehaver af et varemærke har taget sit registrerede EU-varemærke i brug. Forudsætningen for, at dit varemærke kan ophæves, er, at en tredjepart, som f.eks. Supermac's i Big Mac-sagen, indgiver en ugyldighedsbegæring til EUIPO. Du skal derfor når som helst være klar til at dokumentere, at du bruger dit varemærke.

  2. Utilstrækkeligt materiale kan være grund til, at du mister eneretten til dit varemærke
    EUIPO vurderer alene sagen ud fra det materiale, som bliver fremlagt. Hvorvidt du kan få lov til at beholde dit varemærke afhænger derfor af det materiale, som du fremlægger. Er dit materiale utilstrækkeligt, kan du miste retten til det, også selv om du faktisk bruger dit varemærke.

  3. Gem materiale, der viser brugen af dit varemærke
    Det er vigtigt, at du gemmer dateret materiale, herunder markedsføringsmateriale og fakturaer, der dokumenterer, at du har brugt dit varemærke, og at brugen vedrører de varer og/eller tjenesteydelser, du har registreret det for. Har du eksempelvis registreret dit varemærke for "beklædningsgenstande", men bruger det for restaurationsvirksomhed – og kan dokumentere det – vil du ikke opfylde betingelsen om brugspligt. Årsagen til det er, at din registrering af dit varemærke vedrører "beklædningsgenstande" og ikke "restaurationsvirksomhed".



Kromann Reumerts rådgivning


Hos Kromann Reumert kan vi hjælpe dig med løsninger og klare råd om dit varemærke. Vi har indgående erfaring med beskyttelse og håndhævelse af varemærker, så hvis du har spørgsmål til den nye varemærkelov eller til beskyttelse og håndhævelse af dine varemærker, er du altid velkommen til at kontakte os.

 

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
18/12/2023
Immaterialret, IT- og telekommunikation
Beskyt dine aktiver: Sådan sikrer SMV'er tilskud til varemærke- og designbeskyttelse
Beskyt dine aktiver: Sådan sikrer SMV'er tilskud til varemærke- og designbeskyttelse
12/02/2024
Immaterialret
EU's AI-lov: Et vigtigt skridt for musikindustrien og kampen mod ulovlig brug af musik
EU's AI-lov: Et vigtigt skridt for musikindustrien og kampen mod ulovlig brug af musik
14/02/2024
Immaterialret, EU-ret
Beskrivende tegn – kan de registreres som varemærker?
Beskrivende tegn – kan de registreres som varemærker?
25/03/2024
Immaterialret
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
I går
Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted