Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Kompensation for mistet provision under ferie

Horten
05/07/2019
Kompensation for mistet provision under ferie
Horten logo



 Sø- og Handelsretten har for nylig afsagt dom i tre principielle sager om kompensation for mistet provision som følge af ferieafholdelse. Retten lagde især vægt på, om muligheden for at opnå provision i realiteten var betinget af medarbejderens fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen.



I dommene tager retten stilling til fortolkningen af bestemmelsen i ferieloven om, hvornår en provisionslønnet medarbejder kan antages at have mistet provision som følge af ferieafholdelse. Hvis en medarbejder er omfattet af bestemmelsen, skal den pågældende både have ferie med løn (grundlønnen) og kompensation for mistet provision, svarende til feriegodtgørelse af den samlede provision for optjeningsåret.

Der er flere betingelser, som skal være opfyldt: For det første skal provisionen udgøre en "ikke ubetydelig del af lønnen". For det andet skal "provision mistes som følge af ferieafholdelse". Der var enighed mellem parterne om det første, da provisionen udgjorde mellem 27-39 % af lønnen. Dommene viser, at hvis arbejdsvilkårene for en provisionslønnet medarbejder indebærer, at provisionsdelen reduceres som følge af den faktiske ferieafholdelse, f.eks. hvis det er nødvendigt at være fysisk til stede på arbejdspladsen for at opnå provision, vil medarbejderen været berettiget til kompensation.


Ingen konkret aftale om optjening af feriegodtgørelse af provision


Medarbejderne i alle tre sager beskæftigede sig med salg. Lønnen bestod af fast grundløn og provision. Når medarbejderne holdt ferie, fik de alene udbetalt deres grundløn og modtog hverken feriegodtgørelse eller kompensation for provisionsdelen. Det konkrete aftalegrundlag om ansættelsesforholdene indeholdt ingen bestemmelser om optjening af feriegodtgørelse af provision. Parterne var dog enige om, at provisionen i alle tilfælde udgjorde en ikke ubetydelig del af medarbejdernes løn.

Sagens principielle spørgsmål var derfor, hvornår betingelsen, om at provision mistes som følge af ferieafholdelse, kan anses for opfyldt.


Provision betinget af fysisk tilstedeværelse


I to af sagerne, som angik bilsælgere, var opnåelse af provision afhængig af kundens underskrift på en slutseddel. Hele salgsprocessen foregik fysisk i butikken. Provisionen var dermed afhængig af medarbejderens egen indsats og kontakt til kunderne. Muligheden for at opnå provision var således betinget af, at medarbejderen var fysisk til stede på arbejdspladsen. Det var derfor ikke muligt at optjene provision under ferieafholdelse.

Flertallet fandt, at betingelsen for at opnå kompensation for mistet provision var opfyldt i de to sager, da der blev lagt vægt på, at vilkåret om medarbejdernes fysiske tilstedeværelse indebar, at provisionsdelen blev reduceret som følge af ferieafholdelsen.

En dommer fandt, at medarbejderen ikke havde løftet bevisbyrden for tabet og henviste til, at der var mulighed for at indhente mistet provision i perioder, hvor andre medarbejdere afholdt ferie.


Ingen påvirkning af optjening af provision ved feriefravær


I den sidste sag kom retten derimod frem til, at medarbejderen ikke havde mistet provision som følge af ferieafholdelsen. Medarbejderen var beskæftiget med salg af sikringssystemer.

I sagen modtog medarbejderen provision af salg til egne kunder i sit faste distrikt. Medarbejderen modtog også provision af salg til egne kunder, som kollegaer på hans vegne i tilfælde af f.eks. feriefravær foretog. Medarbejderens optjening af provision var derfor ikke umiddelbart betinget af, at han var fysisk til stede. Sikringssystemerne var desuden af en sådan kompleksitet, at medarbejderens viden og ekspertise om udstyret medførte, at kunderne var villige til at vente på, at medarbejderen kom tilbage fra ferie. Medarbejderens feriefravær påvirkede derfor kun optjeningen af provision i meget begrænset omfang.

På den baggrund fandt Sø- og Handelsretten derfor ikke, at betingelsen for at opnå ret til kompensation for mistet provision som følge af ferieafholdelse var opfyldt.






 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af arbejdstidsloven – selvtilrettelæggere
Ændring af arbejdstidsloven – selvtilrettelæggere
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Finanstilsynet udgiver redegørelse om praksis for egnethedsvurderinger
Finanstilsynet udgiver redegørelse om praksis for egnethedsvurderinger
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Finansiering og bankret, Compliance
Faldskærmen der viste sig at være en rygsæk
Faldskærmen der viste sig at være en rygsæk
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Højesteret: Godtgørelse i sager om forskelsbehandling af fleksjobansatte skal fastsættes på baggrund af den faktiske løn
Højesteret: Godtgørelse i sager om forskelsbehandling af fleksjobansatte skal fastsættes på baggrund af den faktiske løn
15/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere medarbejdere indberetter psykisk arbejdsmiljø til Datatilsynet
Flere medarbejdere indberetter psykisk arbejdsmiljø til Datatilsynet
18/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aftaletekst om platformsarbejdere vedtaget
Aftaletekst om platformsarbejdere vedtaget
19/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted