Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Totalrådgiver var ansvarsfri på trods af aftalt projektgranskning

Bech Bruun
30/05/2018
Totalrådgiver var ansvarsfri på trods af aftalt projektgranskning

Voldgiftsretten har i en ny kendelse udtalt, at en totalrådgiver var ansvarsfri ved entreprenørens leverandørs projekteringsfejl, uanset at totalrådgiveren i sit tilbud havde beskrevet den høje kvalitet, som projektkontrol og projektgranskning ville ske med.


Det er alment kendt i byggebranchen, at det ikke altid er rådgiverens ansvar at forestå al projektering. Entreprenøren bidrager ofte med projekteringen, hvor entreprenøren som udgangspunkt bærer alt ansvar for eget udført arbejde. Rådgiveren kan dog blive (med)ansvarlig ved bl.a. udbud på ukorrekte funktionskrav samt en tilstrækkelig klar aftale om projektgranskning/godkendelse af projektet.

En ny kendelse fra Voldgiftsnævnet udgivet i Tidsskrift for Bolig- og Byggeret (TBB2018.285) illustrerer, at en aftale om projektgranskning ikke i alle henseender er tilstrækkelig til at pålægge en totalrådgiver ansvaret for projekteringsmangler. Uanset at det tydeligt fremgår af aftalen, at rådgiveren skal granske projektet.


Kort om sagen


Sagen vedrører placeringen af et ansvar for defekte motorer ved et solskoddeanlæg med en påstand om betaling af ca. 11 mio. kr. Det var mellem parterne aftalt, at totalrådgiveren (TR) skulle forestå hovedprojekteringen, og TR havde i sit tilbud beskrevet den høje kvalitet af bl.a. projektkontrol og projektgranskning.  Det fremgik dog af udbudsmaterialet, at totalentreprenøren (TE) skulle sørge for, ”at al leverandørprojektering udføres sideløbende med Totalrådgiverens projektering eller i umiddelbar forlængelse heraf…”. Det var i den forbindelse fastsat, at leverandøren skulle forestå projekteringen af solskoddeanlægget baseret på TR’s udarbejdede funktionskrav, som TR efterfølgende skulle granske.

Voldgiftsretten fastslog, at TR skulle frifindes for projekteringsmanglerne ved det af entreprenørens leverandørs projekterede solskoddeanlæg, idet det bl.a. fremgik af skønsrapporten, at en totalrådgiver ikke kan forventes at have detailkendskab til motorer, der anvendes i solafskærmningssystemer.  Det kan kun forventes, at indlysende fejl i motorer vil blive påpeget. Voldgiftsretten lagde endvidere i den forbindelse vægt på, at netop solafskærmningssystemer efter fast praksis er leverandørprojekter. Det forhold, at TR i sit tilbud havde beskrevet den høje kvalitet af projektkontrol og projektgranskning, kunne ikke føre til en anden vurdering.


Bech-Bruuns bemærkninger


En rådgiver kan pålægges projekteringsansvar ved entreprenørprojektering, når det er tilstrækkeligt klart angivet, at rådgiveren skal udføre projektgranskning/godkende projektet. Dette fremgår af TBB.2010.661, hvor rådgiveren havde en forpligtelse til at godkende entreprenørens detailprojektering baseret på rådgiverens udarbejdede funktionskrav, hvilket var medvirkende til, at rådgiveren blev pålagt projekteringsansvaret. Rådgiveren burde derfor med sin granskning have udledt de mangelfulde forhold. Se fx tilsvarende TBB.1999.308, hvor entreprenøren blev kendt erstatningsansvarlig for fejlprojektering, men hvor erstatningen blev nedsat med henvisning til, at rådgiveren ved sin godkendelse af projektet burde have opdaget fejlen.

I det konkrete tilfælde i ovennævnte kendelse fra Voldgiftsnævnet vedrørte manglerne opstået kondens i motoren som følge af et kystnært miljø. Et valg af en anden motortype kunne ifølge skønsmændene formentligt have modvirket dette. Voldgiftsretten lagde ud fra skønsmændenes forklaring til grund, at denne mangel ikke kunne henføres til rådgiverens projektgranskningsansvar, da der laves et begrænset antal solskoddesystemer om året, der udelukkende projekteres af fagspecifikke leverandører. Rådgivere kan derfor udelukkende kontrollere vindkræfter og normfastsatte krav, men ikke en motortype. Det var på baggrund af disse særlige omstændigheder, at rådgiveren ikke kunne pålægges et ansvar. Det kan udledes ud fra de gengivne mødereferater i kendelsen, at denne ansvarsplacering ikke stod klart for TE, der umiddelbart var af den overbevisning, at TR havde det fulde projekteringsansvar.

Hvis en rådgiver skal tillægges et særligt projektgranskningsansvar inden for alle ydelser, således at rådgiveren overtager projekteringsansvaret i tilfælde med entreprenørprojektering, skal parterne særskilt regulere dette klart og tydeligt i aftalen.


Høringsudkastet til de nye AB 18 og ABR 18 har ikke tydeliggjort retstilstanden


Høringsudkastet til de nye AB 18 og ABR 18 blev offentliggjort den 2. februar 2018.

Projektgranskning er nu i ABR 18 § 2, stk. 3 defineret som ”… en sammenhængende og systematisk gennemgang af et projekt som led i kvalitetssikring med henblik på at vurdere projektets evne til at opfylde kravene til projektet samt at identificere relevante problemer.”

Som udgangspunkt er det efter de nye AB-dokumenter den projekterende part, der er ansvarlig for egen projektgranskning, uanset om dette er rådgiver, entreprenør eller leverandør. Dette udgangspunkt kan dog - ligesom de øvrige bestemmelser - fraviges ved aftale.

Det er dog ikke direkte reguleret i udkastene til AB 18 eller ABR 18, om en part pålægges ansvar, hvis denne påtager sig en projektgranskningsforpligtelse for den anden part. For så vidt angår projektgennemgang er det nu i ABR 18 § 27, stk. 5, anført, at projekteringsansvar påhviler den projekterende:

”Entreprenørens fremsættelse af forslag under projektgennemgangen indebærer ikke, at denne er ansvarlig for forslaget, selv om det implementeres. Projekteringsansvaret påhviler således den, der udfører projekteringen af den foreslåede ændring af projektet.”

Det kan dog ikke nødvendigvis udledes heraf, at dette altid skulle være tilfældet ved pro-jektgranskning. Det må indtil videre fortsat bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, hvor det dog oftest vil være den projekterende part, der pålægges et ansvar.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
12/02/2024
Fast ejendom og entreprise
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
20/03/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
03/04/2024
Lejeret, Fast ejendom og entreprise
Nyt om entreprenørprojektering
Nyt om entreprenørprojektering
04/04/2024
Fast ejendom og entreprise
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
I går
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted