Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Banebrydende dom om hacking bestemmelsen

Bird & Bird
27/11/2014
Banebrydende dom om hacking bestemmelsen
Retten på Frederiksberg har afsagt dom i sagen om hackerangrebet mod CSC's it-systemer, og dommen kan vise sig at blive historisk på flere områder. Heriblandt for beviskravene til overtrædelse af straffelovens hackerbestemmelse og straffens udmåling.

Den 2. september 2014 indledte retten på Frederiksberg bedømmelsen af, hvorvidt 2 tiltalte, heriblandt den tidligere stifter af hjemmesiden Piratebay, kunne kendes skyldig i overtrædelsen af straffelovens § 263, stk. 2 (hacker-bestemmelsen).

Den svenske tiltalte havde via sin computer hacket sig ind i CSC's  mainframe for på den måde at få adgang til tusindevis af danskeres personlige oplysninger, heriblandt CPR-registret, kørekortregistret og Schengens Informationssystem. Den danske tiltalte er blevet kendt skyldig i medvirken for at have havde chattet og delt oplysninger med den svenske tiltalte om hacking af CSC's mainframe. Den danske tiltalte blev ikendt 6 måneders fængsel men har dog allerede gennem sine 21 måneders varetægtsfængsling afsonet sin straf, hvorimod den svenske tiltalte kan se frem til 3 år og 6 måneders fængsel. Dommen er af den svenske tiltalte allerede i dag meldt anket.

Sagens kerne var bevisspørgsmålet, idet det efter bestemmelsen kræves bevist, at den tiltalte fysisk har siddet ved den pågældende computer på det pågældende tidspunkt og begået forbrydelsen, hvilket er en meget streng bevisbyrde at løfte. Således var det også den svenske tiltaltes påstand, at hans computer var blevet anvendt via fjernstyring til hacking af CSC's systemer uden den tiltaltes viden herom. En påstand, der tidligere var med til at frifinde den tiltalte i et lignende søgsmål i Sverige.

Retten på Frederiksberg har dog ikke fundet det bevist, at svenskerens computer blev fjernstyret, hvilket medfører en ændring af præmissen for denne slags sager. Således skal man ikke fange hackeren på fersk gerning foran computeren, hvilket betyder, at fx pc-brugere fremover ikke kan fraskrive sig ethvert ansvar.

Såfremt det kan bevises, at en brugers pc er blevet anvendt til hacking, kan brugeren dermed ikke selv påstå, at denne ikke selv har siddet foran computeren og foretaget den kriminaliserende handling. Det er således et brud med et yderst klassisk forsvar blandt hackere.

Advokat og partner hos Bird & Bird, Martin von Haller Grønbæk har udtalt sig til medierne vedrørende rimeligheden af afgørelsen, hvor han også udtaler, at sagens store mængde indicier har været afgørende i sagen, og at forklaringen om fjernstyringen har virket som konstrueret til lejligheden. Dommen må derfor anses som rimeligt men også som egnet til at anke, idet 2 nævninge ikke fandt samme tvivl ved påstanden om fjernstyringen af tiltalte computer. Læs mere om Martins udtalelser her.

Efterspillet af dommen forventes at være rettet mod CSC, idet deres håndtering af it-sikkerhed forventes forbedret, hvilket tillige gør sig gældende for kontrakterne mellem CSC og staten.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
EU’s historiske milepæl: AI Act vedtaget efter langstrakte forhandlinger
EU’s historiske milepæl: AI Act vedtaget efter langstrakte forhandlinger
21/12/2023
EU-ret, Øvrige, IT- og telekommunikation, Persondata
Politisk aftale om AI-forordningen
Politisk aftale om AI-forordningen
28/12/2023
IT- og telekommunikation, Persondata
Data Act versus GDPR – en svær balancegang
Data Act versus GDPR – en svær balancegang
09/01/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
01/03/2024
Persondata, Compliance, IT- og telekommunikation
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted